Monday 23 October 2017

Γράμμα από το Δουβλίνο. Ένας χρόνος “Στείλε μου γράμμα”


Του Παντελή Γουλάρα


     Η αγάπη για μια πόλη που άφηνα μετά από εξήντα χρόνια για να μεταναστεύσω σ' έναν ξένο τόπο, ήταν αυτή που με παρακίνησε να ξεκινήσω αυτό το ιστολόγιο. Η αγάπη για την Βέροια, την πόλη όπου μεγάλωσα, πήγα σχολείο, ερωτεύτηκα, έκανα οικογένεια, η αγάπη για τη Βέροια που θα αποχωριζόμουν, για τη γειτονιά που μεγάλωσα, για τα σχολεία που φοίτησα, ήταν το φιτίλι που άναψε την επιθυμία να εκδηλώσω γραπτά τις αναμνήσεις μου απ' αυτήν. Αγάπη που μετά από λίγο καιρό απουσίας έγινε νοσταλγία, που βοήθησε να ξεπηδήσουν κι άλλες αναμνήσεις, κι άλλες ιστορίες.

     Στις 24 Οκτωβρίου το ιστολόγιο συμπληρώνει ένα χρόνο ζωής. Σ' αυτόν το χρόνο έγιναν πολλά. Πρώτα πρώτα η θεματολογία άνοιξε. Κι ήταν πολύ φυσικό, αφού από την πρώτη στιγμή δηλώθηκε ότι δεν θα περιοριστεί μόνο στα δικά μου κείμενα, μόνο στη δικές μου αναμνήσεις. Σ' αυτό το διάστημα του ενός χρόνο αναρτήθηκαν 71 δημοσιεύσεις (χωρίς τη σημερινή) σε Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, από 12 συνεργάτες (πλέον του διαχειριστή). Συνήθως υπήρχαν δύο δημοσιεύσεις ανά εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη). Οι αναγνώσεις των δημοσιεύσεων (επισκέψεις στο ιστολόγιο) ήταν πάνω από 73.000. Οι αναγνώστες δεν είναι μόνο από την Ελλάδα αλλά από πολλές και διαφορετικές χώρες, προφανώς Έλληνες που ζουν σ' αυτές ή και κάποιοι αγγλόφωνοι για τις ιστορίες που δημοσιεύτηκαν σε αγγλική γλώσσα. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι είχαμε αναγνώστες από 5 χώρες της Αμερικής, 14 χώρες της Ασίας (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας) 7 χώρες της Αφρικής, 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά όχι της Βρετανίας) 13 χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης εδώ της Βρετανίας, της Νήσου Μαν και του Γιβραλτάρ) και από την Αυστραλία.

(Η γειτονιά μου η Κυριώτισσα ή αλλιώς Κακοσούλι, τόπος όπου διαδραματίζονται οι περισσότερες ιστορίες με θέμα τη Βέροια, που δημοσιεύτηκαν στο "Στείλε μου Γραμμα". Η αγάπη και νοσταλγία για τη γειτονιά τον παιδικών χρόνων ήταν το κίνητρο για την δημιουργία του ιστολογίου - Φωτογραφία Χρήστου Τσόπελα)


     Η θεματολογία ποικίλει. Αναμνήσεις από τη Βέροια και τους ανθρώπους της, σε ιστορίες των Γουλάρα Παντελή, Δημητριάδου Ελένης, Μελίδου Ανατολής, Ξανθοπούλου Έλσας, Καλογήρου Άρτεμης, Ανδρέα Μαρολαχάκη. Αναμνήσεις από την Αθήνα σε ιστορίες των Κορτέση Μαρίας, Θεοδωράκη Νίκου, Έφης Χασιακού. Από τη Θεσσαλονίκη σε δημοσιεύσεις των Μαρία Κορτέση, Ανατολής Μελίδου, Ελένης Δημητριάδου, Βαλεντίνας Γουλάρα. Αναμνήσεις από το στρατό σε δημοσιεύσεις των Γιώργου Παληγεώργου και Παντελή Γουλάρα. Αναμνήσεις από άλλα μέρη της Ελλάδας σε δημοσιεύσεις των Ελένης Δημητριάδου, Άρτεμης Καλογήρου, Ανατολής Μελίδου, Ανδρέα Μαρολαχάκη. Αναμνήσεις από ταξίδια ή διαμονή στο εξωτερικό σε ιστορίες των Παντελή Γουλάρα, Βαλεντίνας Γουλάρα, Μαρίας Κορτέση, Σταύρου Γριζιώτη, Άρτεμης Καλογήρου. Ακόμη τέλος και καθαρή λογοτεχνική δημιουργία στη δημοσίευση του Βασίλη Χαραλάμπους. Η προέλευση επίσης των συνεργατών είναι διαφορετική. Εκτός των Βεροιέων, υπάρχουν συνεργάτες από τη Θεσσαλονίκη, από την ευρεία περιοχή της Αθήνας, από την Αιτωλοακαρνανία, από την Κεφαλλονιά αλλά και από την Κύπρο. Επί πλέον και από την Ιρλανδία μιας και ο διαχειριστής και η Βαλεντίνα Γουλάρα λογίζονται πια ως κάτοικοι Δουβλίνου.


(Η Βέροια όπως τη βλέπουμε κατεβαίνοντας από Δοβρά)

     Ποιες είναι οι προοπτικές από δω και πέρα. Τα σχέδια είναι πολλά και οι δράσεις που προγραμματίζονται επίσης. Ήδη βρίσκεται στα σκαριά η έκδοση του πρώτου βιβλίου με τις ιστορίες μας. Ο προσωρινός του τίτλος είναι “Στείλε μου γράμμα” (όπως και του ιστολογίου) και βρίσκεται στο στάδιο της επιμέλειας. Η έκδοσή του σε έντυπη μορφή προγραμματίζεται να γίνει στις αρχές του 2018. Θα περιλαμβάνει τις 25 πρώτες σε ελληνική γλώσσα ιστορίες που δημοσιεύτηκαν στο ιστολόγιο ξεκινώντας από το “καλωσόρισμα” σ' αυτό. Θα είναι κείμενα των Π. Γουλάρα, Μ. Κορτέση, Ε. Δημητριάδου, Α. Μελίδου, Γ. Παληγεώργου, Ε. Ξανθοπούλου, Α. Καλογήρου και Ν. Θεοδωράκη.


(Η Θεσσαλονίκη δεν λείπει από τις ιστορίες των συνεργατών του "Στείλε μου Γράμμα" - Φωτογραφία από το Thessaloniki.gr)

     Άλλες δύο εκδόσεις είναι στα πλάνα του διαχειριστή. Η πραγματοποίησή τους θα εξαρτηθεί φυσικά και από την συνεργασία όλων των συντελεστών. Συνεργασία που μέχρι τώρα οφείλω να αναγνωρίσω ήταν άψογη. Η πρώτη, προτείνεται να είναι σε έντυπο βιβλίο, με τίτλο που θα επιλεχθεί εν καιρώ και να περιλαμβάνει τις επόμενες 25 ιστορίες που δημοσιεύθηκαν σε ελληνική γλώσσα. Η πρόταση περιλαμβάνει κείμενα των Π. Γουλάρα, Ε Δημητριάδου, Β. Γουλάρα, Α. Καλογήρου, Μ. Κορτέση, Σ. Γριζιώτη, Α. Μελίδου, Ε. Χασιακού και Α. Μαρολαχάκη. Η δεύτερη προτείνεται να είναι σε eBook, να αναρτηθεί σε κάποια από τις γνωστές πλατφόρμες (π.χ. Amazon) και να περιλαμβάνει όλα τα κείμενα που μέχρι τώρα έχουν δημοσιευτεί σε Αγγλική γλώσσα. Αυτά είναι κείμενα των Π. Γουλάρα, Μ. Κορτέση, Β. Γουλάρα και Ε. Δημητριάδου.

     Πέραν αυτού έχει ήδη ανακοινωθεί από τον συγγραφέα τους, Ανδρέα Μαρολαχάκη, ο σχεδιασμός της έκδοσης των “Ιστοριών από το Κακοσούλι”. Σ' αυτή την κατεύθυνση ο διαχειριστής του “Στείλε μου γράμμα” θέτει στη διάθεση του Ανδρέα, την πείρα του, για οποιαδήποτε βοήθεια στην ολοκλήρωση της έκδοσης, είτε σε έντυπη μορφή, είτε σε eBook, αλλά και στη διακίνηση του βιβλίου. Οι “Ιστορίες από το Κακοσούλι” είναι ο καθρέφτης μιας γειτονιάς της Βέροιας, της κοινής γειτονιάς του Ανδρέα και δικής μου, στη δεκαετία του '60.

     Επίσης θα πρότεινα και στην άλλη συνεργάτιδά μου, την Ελένη Δημητριάδου να ξεκινήσει σιγά-σιγά το σχεδιασμό της έκδοσης των δικών της αναμνήσεων σε αυτόνομο βιβλίο. Ήδη έχουν δημοσιευτεί αρκετές ιστορίες και φαντάζομαι ότι στο μυαλό της ήδη έχει επεξεργαστεί και τις επόμενες. Και σ' αυτή την περίπτωση η συνεργασία μου πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

     Στο δεύτερο χρόνο του, το “Στείλε μου γράμμα” ανοίγει ακόμα περισσότερο. Περνάει στη δημοσίευση έργων λογοτεχνικής δημιουργίας, πέρα από τις κατηγορίες των αναμνήσεων και των ταξιδιωτικών. Η αρχή έγινε με τη δημοσίευση του πολύ όμορφου διηγήματος του Βασίλη Χαραλάμπους “Το Λυράκι”. Αυτό θα συνεχιστεί με τη δημοσίευση και άλλων διηγημάτων και ακόμη και ποιημάτων ή και μικρών θεατρικών. Ίσως αυτού του είδους τα έργα να μην είναι τόσο δημοφιλή όσο οι αναμνήσεις, αλλά αυτός είναι ένας επί πλέον λόγος να υποστηριχτούν και να δημοσιευτούν. Αρκεί να υπάρχει προσφορά από τους παλιούς ή και νέους συνεργάτες. Γιατί όπως έγραφα στο “Καλωσόρισμα” στο “Στείλε μου γράμμα” ένα χρόνο πριν, μπορούν να δημοσιευτούν τα πάντα, αρκεί να έχουν “το εξαιρετικό προσωπικό βλέμμα του καθενός μας”.


Σημείωση: Για όποιον/α επιθυμεί να δημοσιεύσει τις ιστορίες του/της η διεύθυνση είναι sendmealetter007@gmail.com

No comments:

Post a Comment