Thursday 12 April 2018

Γράμμα από το Δουβλίνο. Πρόλογος - Επίλογος


Του Παντελή Γουλάρα


     Τα δύο μικρά κείμενα που δημοσιεύονται παρακάτω, είναι ο Πρόλογος και ο Επίλογος στο βιβλίο "Στείλε μου Γράμμα..." που μόλις εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Bookstars. Όσοι επιθυμούν να το προμηθευτούν μπορούν να το αναζητήσουν διαδικτυακά στη διεύθυνση www.bookstars.gr.




Πρόλογος

     Ένας άνδρας, αποφασίζει, σε μεγάλη ηλικία, να μεταναστεύσει από την αγαπημένη του πόλη, τη Βέροια, σε χώρα του εξωτερικού. Νιώθει την ανάγκη να αποχαιρετήσει την πόλη και τη γειτονιά που μεγάλωσε. Περιδιαβαίνει τους δρόμους της, επισκέπτεται τα στενά σοκάκια της γειτονιάς του, το πατρικό του σπίτι, το σχολείο του, τις εκκλησιές. Όλα, του φέρνουν αναμνήσεις στο μυαλό. Το κάθε τι, η κάθε γωνιά, η κάθε πέτρα, έχουν και κάτι να του θυμίσουν.

     Αποφασίζει να καταγράψει αυτά που βλέπει, αυτά που θυμάται κι αυτά που αισθάνεται. Έτσι προέκυψε το ιστολόγιο “Στείλε μου γράμμα..” όπου όλα τα παραπάνω παίρνουν μορφή γραπτού κειμένου διανθισμένου με φωτογραφίες. Η αρχική πρόθεση περιλάμβανε και την καταγραφή ταξιδιών, όπου θα αποτύπωνε και όσα θα έβρισκε στον καινούργιο τόπο κατοικίας. Όμως τελικά οι αναμνήσεις κυριάρχησαν. Και ήταν φυσικό, γιατί οι δικές του αναμνήσεις, ξύπνησαν και τις αναμνήσεις των συνεργατών του.

     Η Μαρία Κορτέση, γράφει, για τις δικές της παιδικές αναμνήσεις, από τις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και για τις αναμνήσεις από την Θεσσαλονίκη, των φοιτητικών της χρόνων. Η Ελένη Δημητριάδου, καταχωρεί τις αναμνήσεις της, από τα παιδικά της χρόνια, στη Βέροια, στον Πολύγυρο και στην γειτονιά της Κάτω Τούμπας στη Θεσσαλονίκη. Η Ανατολή Μελίδου θυμάται τον παππού της στη Βέροια αλλά και άλλα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος Παληγεώργος έχει αναμνήσεις από τη στρατιωτική θητεία στη Χίο. Η Έλσα Ξανθοπούλου, Βεροιώτισσα κι αυτή, ανατρέχει στα παιδικά παιχνίδια, στα σοκάκια της Κυριώτισσας. Η Άρτεμις Καλογήρου, δίνει κι αυτή τις αναμνήσεις, από την παιδική της ηλικία στη Βέροια, με έμφαση στην Αποκριά. Τέλος ο Νίκος Θεοδωράκης, ανατρέχει σε γεγονότα, που τον σημάδεψαν στα σχολικά του χρόνια.

     Όλα αυτά συνθέτουν το μωσαϊκό των εικοσιπέντε ιστοριών αυτού του βιβλίου. Οι συγγραφείς τους δεν είναι επαγγελματίες. Εκτός κάποιων εξαιρέσεων δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία συγγραφής. Παρ' όλ' αυτά πιστεύουν ότι δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη, που θα διαβάσει τις ιστορίες αυτού του βιβλίου, να ανατρέξει κι αυτός, νοερά, στο δικό του παρελθόν, στις δικές του αγαπημένες πόλεις.

Επίλογος

     Αυτές λοιπόν ήταν οι ιστορίες μας. Αναμνήσεις, άλλοτε γλυκές, άλλοτε γλυκόπικρες, άλλοτε εντελώς πικρές και άλλοτε στενάχωρες. Όμως τις αγαπάμε γιατί είναι οι δικές μας αναμνήσεις. Οι αναμνήσεις του καθένα μας, που δεν διαφέρουν και πολύ από τις αναμνήσεις των αναγνωστών μας.

     Η καταγραφή τους όμως δεν σταματάει εδώ. Για όποιον θέλει να διαβάσει τις συνέχειες τους, ή και εντελώς καινούργιες ιστορίες, μια απλή επίσκεψη στο ιστολόγιο “Στείλε μου γράμμα...” (sendmealetter007.blogspot.com) αρκεί.

No comments:

Post a Comment