Monday 14 May 2018

Γράμμα από τη Θεσσαλονίκη. Πόντος: Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη


Του Παντελή Γουλάρα



     Επιστρέφοντας την Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, είχα την ευκαιρία την επομένη 2/5/2018, να επισκεφτώ την πολυθεματική έκθεση “Πόντος: Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη”. Η όλη έκθεση, θα μπορούσα να πω με μια λέξη, ήταν συγκλονιστική. Διοργανώθηκε από τον συμπολίτη μας (Βεροιώτη) ομότιμο Καθηγητή, Κωναταντίνο Φωτιάδη και καταλάμβανε έναν αρκετά μεγάλο χώρο, στο περίπτερο 2 της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης.

     Αναλυτικώτερα, η έκθεση περιλάμβανε, τη σειρά έργων του εξ Αλβανίας ζωγράφου Gjergj Kola με θέμα την Ποντιακή Γενοκτονία, έργα άλλων ζωγράφων και γλυπτών με το ίδιο θέμα ή γενικότερα με θέματα παρμένα από τη ζωή των Ποντίων στον Πόντο ή στην Ελλάδα, Φωτογραφικά και γραπτά ντοκουμέντα από την περίοδο των διωγμών, Εφημερίδες και άλλες γραπτές πηγές από τη ζωή στον Πόντο πριν την καταστροφή, Ντοκουμέντα από την ζωή των διωγμένων Ποντίων και Ελλήνων γενικώτερα στη Ρωσία ή στη Σοβιετική Ένωση και από τη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα καθώς και Πορτραίτα επιφανών Ποντίων.

     Καθημερινά στον χώρο της έκθεσης δίνονταν διαλέξεις με θέματα που σχετίζονταν με το Ποντιακό ζήτημα. Παραλληλα διοργανώνονταν και μουσικές εκδηλώσεις.


     Την πρώτη μέρα της έκθεσης, στις 27 Απριλίου 2018, παρουσιάστηκε το βιβλίο-λεύκωμα του Κωνσταντίνου Φωτιάδη “Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα εικαστικά έργα του Gjergj Kola” από τις εκδόσεις Σταμούλη, με την παρουσία του συγγραφέα και του ζωγράφου.


     Αυτή η συγκλονιστική πραγματικά, όπως έγραψα παραπάνω, έκθεση, είχε διάρκεια ενός μήνα, από τις 27 Απριλίου έως τις 27 Μαΐου 2018. Προσωπικά πιστεύω ότι όλοι θα έπρεπε να την είχαν επισκεφτεί.

     Για περισσότερα αφήνω τις φωτογραφίες να μιλήσουν.
































Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Ιακώβου.

No comments:

Post a Comment