Monday 15 January 2018

Γράμμα από το Δουβλίνο. Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Τρίνιτι (Trinity College) και το περίφημο Βιβλίο του Κελς (Book of Kells)


Του Παντελή Γουλάρα


     Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του Δουλίνου και όλης της Ιρλανδίας και η πλέον διάσημη, που αποτελεί μάλιστα και τουριστικό αξιοθέατο είναι η περίφημη βιβλιοθηκη του Τρίνιτι Κόλετζ. Η ίδρυσή της ανάγεται στα 1592, αλλά το σημερινό κτίριο χτίστηκε ανάμεσα στα 1712 με 1732 και περιέχει πάνω από 200.000 τόμους. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 20 πιο όμορφες βιβλιοθήκες στον κόσμο.


(Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης του Τρίνιτι)


     Πρόκειται για έναν τεράστιο εκθεσιακό – αποθηκευτικό χώρο, δύο επιπέδων, μήκους 65 μέτρων. Ο επισκέπτης μπαίνοντας έχει την εντύπωση πώς μεταφέρεται 300 χρόνια πίσω. Ο διάδρομος δεξιά και αριστερά (το Πάνθεον όπως συνηθίζεται να ονομάζεται) διακοσμείται με προτομές αρχαίων Ελλήνων, Λατίνων και άλλων διάσημων συγγραφέων, φιλοσόφων και επιστημόνων, από τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη ή και τον Κικέρονα, μέχρι τον Σέξπιρ, τον Τζόναθαν Σούιφτ, τον Νεύτονα ή τον Φράνσις Μπέικον (Βάκων).


(Το Τρίνιτι Κόλετζ από ψηλά. Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη ερευνητική βιβλιοθήκη της Ιρλανδίας και φυλάσσεται το Βιβλίο του Κελς - Φωτογραφία της Ιρλανδικής Αεροπορίας)

     Το πιο διάσημο από τα εκθέματα της βιβλιοθήκης είναι το ονομαστό Βιβλίο του Κελς (Book of Kells) ή αλλιώς Βιβλίο του Κολούμπα. Πρόκειται για ένα γραμμένο και εικονογραφημένο με το χέρι βιβλίο των τεσσάρων ευαγγελίων. Είναι γραμμένο στά λατινικά. Κατά την παράδοση γράφτηκε κατά τον 9ο αιώνα την εποχή του Αγίου Κολούμπα, σε μοναστήρι της Αϊόνα, πιθανότατα από τον ίδιο τον Άγιο Κολούμπα. Στην Αϊόνα όμως, ένα μικρό νησί στις δυτικές ακτές της Σκωτίας, εισέβαλαν οι Βίκινγκς με αποτέλεσμα ο Κολούμπα να φυγαδευτεί μαζί με το βιβλίο, πηγαίνοντας στο Ιρλανδικό μοναστήρι του Κελς. Από κει πήρε και το περίφημο βιβλίο το όνομά του.


(Το Βιβλίο του Κελς)


    Σήμερα αποτελεί το πιο δημοφιλές έκθεμα της παλιάς βιβλιοθήκης του Τρίνιτι με δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Verianet".

No comments:

Post a Comment