Thursday 28 June 2018

Γράμμα από τη Βέροια. Ένα νέο βιβλίο... "Στείλε μου Γράμμα..."


Του Θανάση Δέλλα


     Κάθε στιγμή που υποδεχόμαστε ένα νέο βιβλίο, ευχάριστα συναισθήματα και μόνον, συνοδεύουν την έκδοση του. Πολύ περισσότερο βέβαια όταν οι περισσότεροι δημιουργοί ενός βιβλίου, έλκουν την καταγωγή τους από την Βέροια, ή έχουν ζήσει σε αυτήν κάποιο χρονικό διάστημα.

     Ένα καλό βιβλίο, όπως αυτό που κρατώ στα χέρια μου με τίτλο “Στείλε μου γράμμα…” ένα βιβλίο συλλογικής προσπάθειας και έκδοσης, του αγαπητού φίλου Παντελή Γουλάρα και των κ.κ. Μαρίας Κορτέση, Ελένης Δημητριάδου, Ανατολής Μελίδου, Γιώργου Παληγεώργου, Έλσας Ξανθοπούλου, Άρτεμης Καλογήρου και Νίκου Θεοδωράκη. Οι συγγραφείς είναι άτομα με πολυσχιδή δράση, με εξαιρετική κοινωνική, επαγγελματική ή και συνδικαλιστική - πολιτική πορεία.

     Αποτελούν οι ίδιοι τους κεντρικούς ήρωες των ιστοριών τους και είναι οι αφηγητές γεγονότων, περιστατικών και καταστάσεων, που έχουν οι ίδιες ή οι ίδιοι βιώσει και ανασκαλεύοντας τις μνήμες τους, φέρνουν στην επιφάνεια με την έκδοση του βιβλίου.

(Από την παρουσίαση του βιβλίου)


     Ένα λογοτεχνικό πόνημα, αφήγηση - αφιέρωμα στις αναμνήσεις των συγγραφέων, κυρίως από τα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια. Μία τρυφερή, μια ευαίσθητη ματιά κάθε συγγραφέα για την πόλη που έζησε, που άλλοτε είναι η Βέροια των παραδοσιακών γειτονιών, με τα πέτρινα καλντερίμια, τις κρήνες και τις εκκλησίες της, άλλοτε η Αθήνα της άναρχης ανάπτυξης, άλλοτε η Θεσσαλονίκη των φοιτητικών χρόνων των συγγραφέων, ή ο Πολύγυρος και η Χίος σε άλλες αφηγήσεις. Ένα βιβλίο - ύμνος στην γειτονιά που αγάπησαν, στους ανθρώπους που λάτρεψαν, στο σχολείο που φοίτησαν, στους συμμαθητές και τους δασκάλους, στους γονείς και τους παππούδες, στους συμφοιτητές, στους παιδικούς έρωτες και τις φιλίες, στους επαγγελματίες της περιοχής και των επαγγελμάτων που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.

     Οι αναμνήσεις αυτές που, όπως εύστοχα αναγράφεται στον επίλογο του βιβλίου, άλλοτε είναι γλυκές, άλλοτε γλυκόπικρες, άλλοτε εντελώς πικρές και άλλοτε στενάχωρες.

     Οι είκοσιοκτώ ιστορίες - αφηγήσεις των συγγραφέων, έχουν μία θεματολογική ομοίωση. Κάθε συγγραφέας αφηγείται τις προσωπικές του αναμνήσεις. Μαρτυρίες μιας αλλοτινής εποχής, του τέλους της δεκαετίας του 50 και κυρίως της δεκαετίας του 60. Επίκεντρο της κάθε αφήγησης είναι η πόλη που ο/η συγγραφέας μεγάλωσε και πιο συγκεκριμένα η γειτονιά του, με τα χαρακτηριστικότερα σημεία αναφοράς της, δηλαδή την εκκλησία, ή τις εκκλησίες της, τα δρομάκια και τους δρόμους της, το δημοτικό σχολείο και τους μαθητές και δασκάλους τους, τους συνήθως αυστηρούς έως αυταρχικούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με τη χρήση αυστηρών και ενίοτε ακραίων εκπαιδευτικών μεθόδων, να προσπαθούν να μεταδώσουν γνώσεις, στα παιδιά της εποχής εκείνης. Παιδιά συνήθως, φτωχών οικογενειών και βιοπαλαιστών αλλά και παιδιά ευπορότερων οικογενειών, δημοσίων υπαλλήλων κ.λ.π. Ευχάριστα περιστατικά, που περιγράφουν τις αταξίες των μικρών μαθητών, αλλά και τη σχολική ζωή εντέλει, με τα θεατρικά δρώμενα, τις εκδηλώσεις, τις φιλίες και την καθημερινή ζωή στο σχολείο, αλλά και δυσάρεστες αφηγήσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν για παράδειγμα, με την αυστηρή δασκάλα κ. Γιόλα ή με τον καλό, αλλά αυστηρό εκπαιδευτικό κ. Οικονόμου.


(Από την παρουσίαση του βιβλίου στη Βέροια)

     Κάποιες αφηγήσεις, ξεφεύγουν θεματολογικά, περιγράφοντας την στρατιωτική ζωή στην μυροβόλο Χίο, όλες όμως μας δίνουν σε ζωντανή, ομιλούσα και μεστή γλώσσα, την γλαφυρή εικόνα μιας άλλης εποχής. Ειδικά για όλους αυτούς που έχουν ζήσει αυτήν την όμορφη εποχή, το βιβλίο αποτελεί μια ευκαιρία για μια βουτιά στο παρελθόν, στην δική τους γειτονιά, στο δικό τους σχολείο.

     Με την ανάγνωση των αφηγήσεων, μπορούμε επίσης να αντλήσουμε πληροφορίες, για το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της εποχής αναφοράς των συγγραφέων (δεκαετίες του 50 και του 60). Έτσι διαπιστώνουμε την στενή σχέση και την αλληλεξάρτηση της πολιτικής ζωής, με τις ανθρώπινες συμπεριφορές και την πορεία των ανθρώπων. Η σχολική αίθουσα που αρκετές φορές, μεταμορφώνεται, σε προέκταση του πολιτικού γραφείου του τοπικού βουλευτή και η εκπαιδευτική άνοιξη της διακυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, η οποία δεν τελεσφόρησε διότι…πρόκαναν τα τανκς των συνταγματαρχών.

     Τέλος σημαντική θέση στο βιβλίο αυτό, κατέχουν οι πολλές φωτογραφίες, που διέθεσαν οι συγγραφείς και που κοσμούν και συμπληρώνουν τις αφηγήσεις τους, βοηθώντας τον αναγνώστη, να εισπράξει τα μέγιστα, για την εποχή αναφοράς των κειμένων, το κλίμα της εποχής, τις ενδυματολογικές συνήθειες, τα παλιά μνημεία και τα χαρακτηριστικά σημεία των πόλεων και των γειτονιών.

     Εν κατακλείδι, το «Στείλε μου γράμμα…» βοηθά τον καθένα από εμάς, τον κάθε αναγνώστη του, να κολυμπήσει στις δικές του μνήμες… να τις συγκρίνει με αυτές των αφηγητών, αλλά και να ονειρευτεί ξανά, τις εποχές αυτές. Ευχαριστώ λοιπόν τους συγγραφείς του βιβλίου αυτού, για την συνεισφορά τους αυτή και εύχομαι ολόψυχα «Καλό ταξίδι» στο εξαιρετικό βιβλίο τους.

Σημείωση: Ομιλία του συγγραφέα κατά την παρουσίαση του βιβλίου "Στείλε μου γράμμα..." στις 18/6/2018 στον κινηματογράφο "Σταρ" στη Βέροια.





2 comments:

  1. "Εν κατακλείδι, το «Στείλε μου γράμμα…» βοηθά τον καθένα από εμάς, τον κάθε αναγνώστη του, να κολυμπήσει στις δικές του μνήμες… να τις συγκρίνει με αυτές των αφηγητών, αλλά και να ονειρευτεί ξανά, τις εποχές αυτές." Είναι μια φοβερή ιδέα με στοιχεία ζωής ευχάριστα στο διάβασμα γραμμένα με γλαφυρό τρόπο για πρακτικούς ανθρώπους! Καλή Επιτυχία!

    ReplyDelete