Thursday 15 December 2016

Γράμμα από τη Βέροια. Αποχαιρετώντας την πόλη (Λίγα ακόμα για την παιδική ηλικία).

Του Παντελή Γουλάρα

Τελειώνοντας σήμερα τα σχετικά με την παιδική ηλικία, δημοσιεύω ορισμένες φωτογραφίες της γειτονιάς μου, όπως ήταν στις αρχές της δεκαετίας του '70. Είναι όλες του φίλου Χρήστου Τσόπελα και πρωτοδημοσιεύθηκαν στη δημόσια ομάδα του facebook “Παλιές φωτογραφίες της Βέροιας”.

Ο δρόμος του σπιτιού μας. Ήταν η οδός Πατριάρχου Ιωακείμ. Αρχικά ήταν στρωμένος με καλντερίμι. Αργότερα, περίπου στο τέλος της δεκαετίας του '60, στρώθηκε με τσιμέντο όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Σήμερα είναι στρωμένος με πλάκες.


Η κατηφόρα της εκκλησίας της Γοργής. Εδώ φαίνεται τσιμεντοστρωμένη. Ήταν ο τόπος των χειμερινών σπορ, όπως έγραψα στην πρώτη δημοσίευση (Βουτιά στην παιδική ηλικία).

Η γειτονιά μου από ψηλά. Σε πρώτο πλάνο είναι το κυπαρίσσι της εκκλησίας της Γοργής. Σε ευθεία γραμμή η εκκλησία της Κυριώτισσας με τα δυο κυπαρίσσια της. Δεξιά κάτω, ο δρόμος όπου παίζαμε ποδόσφαιρο. Στην φωτογραφία είναι τσιμεντοστρωμένος, λίγα χρόνια πριν όμως ήταν χωματόδρομος. Αριστερά του φαίνεται ο φράχτης και τμήμα του οικοπέδου, που στην αρχή συναποτελούσε τον ενιαίο ποδοσφαιρικό χώρο. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη λίγα χρόνια μετά την μεγάλη πυρκαγιά του '66. Ακόμα και τότε όμως, φαίνεται καθαρά, ότι τα σπίτια ήταν στριμωγμένα το ένα με το άλλο και ο κίνδυνος μιας γενικότερης ανάφλεξης της γειτονιάς πολύ πιθανός. Τελευταία στιγμή και με μεγάλη προσπάθεια είχε αποφευχθεί.  

No comments:

Post a Comment