Γράμμα του Παντελή Γουλάρα από το Δουβλίνο
Και να που φτάσαμε στα πέντε χρόνια λειτουργίας του “Στείλε μου Γράμμα...”. Όταν το πρωτοξεκίνησα, τέτοιες μέρες του 2016, ούτε μπορούσα να φανταστώ την πορεία του και τη διάρκειά του. Ένα ιστολόγιο, που στο ξεκίνημά του, είχα την πρόθεση να γράφω τις αναμνήσεις μου από την πατρίδα και τις εντυπώσεις μου από τον καινούργιο τόπο κατοικίας έφτασε να είναι ένα επιδραστικό ιστολόγιο, με εκατοντάδες δημοσιεύσεις και χιλιάδες αναγνώσεις.
Το συμπλήρωμα μιας τέτοιας χρονικής περιόδου, είναι λογικό να φέρνει και την ανάγκη του απολογισμού. Τι θέλαμε να γίνει, αν τα καταφέραμε, τι έγινε τελικά στην πραγματικότητα και σε ποιο βαθμό οι σχεδιασμοί μας εκπληρώθηκαν. Ειδικά όταν, από το συμπλήρωμα του πρώτου χρόνου λειτουργίας, είχαμε βάλει ήδη ορισμένους στόχους, που ταυτόχρονα δημιούργησαν και την ευθύνη της πραγματοποίησής τους.
Η εμφάνιση της πανδημίας στην Ιρλανδία (και στην Ελλάδα) ανέτρεψε πολλά από τα σχέδια των ανθρώπων του ιστολογίου, αλλά δεν μείωσε καθόλου την διάθεσή τους για γράψιμο. Ίσα-ίσα που ξεπήδησαν και κάποιες ιστορίες με φόντο την πανδημία και τη ζωή μας μέσα σ' αυτήν.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, κάνοντας ταυτόχρονα και τις συγκρίσεις με το τέλος του πρώτου χρόνου λειτουργίας. Και πρώτα ο αριθμός των δημοσιεύσεων. Ήδη οι δημοσιεύσεις έχουν φτάσει τον αριθμό 317 (χωρίς την σημερινή). Οι αναγνώσεις από την άλλη πλησιάζουν τις 200 χιλιάδες, κατανεμημένες από μερικές δεκάδες αναγνώσεις στις λιγότερο δημοφιλείς δημοσιεύσεις μέχρι και 2 ή και 3 χιλιάδες αναγνώσεις στις πλέον δημοφιλείς από αυτές. Η γεωγραφική κατανομή των αναγνωστών συνεχίζει να καλύπτει όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όπου ζουν και εργάζονται άνθρωποι που μιλούν και διαβάζουν την Ελληνική γλώσσα (ή και την Αγγλική, για μερικές δημοσιεύσεις που ήταν σ' αυτή τη γλώσσα).
Ο αριθμός επίσης των συνεργατών-συγγραφέων αυξήθηκε κατά πολύ. Εκτός των συνεργατών του πρώτου χρόνου λειτουργίας δηλαδή των: Μαρίας Κορτέση, Λένας Χ. Δημητριάδου, Ανατολής Μελίδου, Γιώργου Παληγεώργου, Έλσας Ξανθοπούλου, Άρτεμης Καλογήρου, Νίκου Θεοδωράκη, Βαλεντίνας Γουλάρα, Σταύρου Γριζιώτη, Έφης Χασιακού, Ανδρέα Μαρολαχάκη και Βασίλη Χαραλάμπους, προστέθηκαν ως τακτικοί ή περιστασιακοί συνεργάτες, κατά σειρά ανάρτησης των δημοσιεύσεών τους, οι: Βεροιώτης, Στέργιος Ζυγουλιάνος, Θανάσης Η. Δέλλας, Αναστάσιος Μπαλτζίδης, Παύλος Μαρκόπουλος, Ελένη Λιάκου-Μπίκου, Ηλίας Τσέχος, Δημήτρης Κουκούδης, Ελευθέριος Ξάνθος (Τζιόλας), Γιάννης Καμπούρης, Κυριάκος Μιχαηλίδης, Φυλίτσα Σοφιανού, Κώστας Μπέσιος, Λεωνίδας Στεργίου, Γιώργος Πριόβολος, Γιώργος Τσιμπογιάννης, Φρίντα Μαράκη και Βαγγέλης Κακατσάκης. Συνολικά δηλαδή 31 συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου και του διαχειριστή. Ιδιαίτερα τιμητική η συμμετοχή λογοτεχνών με ικανό αριθμό εκδοθέντων έργων τους, όπως ο Β. Χαραλάμπους, Θ. Δέλλας, Η. Τσέχος, Ε. Ξάνθος και Β. Κακατσάκης (με την παραπάνω σειρά).
Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα βιβλία μας. Στο συμπλήρωμα του πρώτου χρόνου, στα σχέδιά μας ήταν η έκδοση του πρώτου συλλογικού βιβλίου, με τίτλο “Στείλε μου Γράμμα...”, των Παντελή Γουλάρα, Μαρίας Κορτέση, Λένας Χ. Δημητριάδου, Ανατολής Μελίδου, Γιώργου Παληγεώργου, Έλσας Ξανθοπούλου, Άρτεμης Καλογήρου και Νίκου Θεοδωράκη. Το βιβλίο εκδόθηκε, με διαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ήδη πρόσφατα έχει εκδοθεί και δεύτερος συλλογικός τόμος ιστοριών του ιστολογίου, με τίτλο “Κάθε γράμμα ένα ταξίδι” των Παντελή Γουλάρα, Λένας Χ. Δημητριάδου, Βαλεντίνας Γουλάρα, Άρτεμης Καλογήρου, Μαρίας Κορτέση, Ηλία Τσέχου, Ανατολής Μελίδου, Έφης Χασιακού και Ανδρέα Μαρολαχάκη. Με κάποια καθυστέρηση βέβαια κυρίως λόγω της πανδημίας.
Στο ενδιάμεσο διάστημα, κυκλοφόρησαν ατομικά βιβλία των συνεργατών μας, με ιστορίες τους που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο “Στείλε μου Γράμμα...”. Και πρώτα πρώτα οι “Ιστορίες από το Κακοσούλι” του Ανδρέα Μαρολαχάκη, με τις αναμνήσεις του από την παιδική του ηλικία στη γειτονιά της Βέροιας που μεγάλωσε, που είναι γνωστή ως Κακοσούλι. Ακολούθησε το βιβλίο των παιδικών και νεανικών αναμνήσεων του αξέχαστου Αναστάσιου Μπαλτζίδη, με τίτλο “Ιστορίες της νιότης”. Το δεύτερο βιβλίο του Ανδρέα Μαρολοχάκη με τίτλο “Ιστορίες από την Κίσσαμο” ήταν το επόμενο. Περιλάμβανε ιστορίες των εφηβικών χρόνων του συγγραφέα, τότε που βρέθηκε στην Κίσσαμο της Κρήτης, ως μαθητής του κάποτε εξαταξίου γυμνασίου. Και τέλος η Λένα Χ. Δημητριάδου με το βιβλίο της “Το καροτσάκι στον Αλιάκομονα” ξεδίπλωσε τις παιδικές της αναμνήσεις από τη Βέροια, με τις ιστορίες να διαδέχονται η μία την άλλη, σαν ένα ενιαίο μυθιστόρημα της παιδικής ηλικίας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι έργα κάποιων συνεργατών μας, όπως της Ανατολής Μελίδου, του Νίκου Θεοδωράκη και του Γιώργου Πριόβολου, έχουν εκδοθεί σε διαφορετικές συλλογικές εκδόσεις.
Ένας από τους στόχους δεν εκπληρώθηκε ακόμα. Η έκδοση eBook με τις ιστορίες που ήταν γραμμένες στην Αγγλική γλώσσα. Ο στόχος παραμένει με την ελπίδα ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί.
Σ' αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν και παρουσιάσεις κάποιων από τα παραπάνω βιβλία με ιδιαίτερα πετυχημένο αποτέλεσμα. Το “Στείλε μου Γράμμα...” παρουσιάστηκε στη Βέροια (κινηματογράφος “Σταρ”) και στη Θεσσαλονίκη (καφέ “Μπαζάρ”) και οι “Ιστορίες από το Κακοσούλι” παρουσιάστηκαν στη Βεροιώτικη συνοικία της Κυριώτισσας (Σύλλογος Κατοίκων) και κεντρικά στη Βέροια (Σύλλογος Βλάχων). Οι παρουσιάσεις έκτοτε αναβλήθηκαν, λόγω της πανδημίας. Ελπίζουμε σύντομα, με το αναμενόμενο τέλος της, θα συνεχιστούν σε διαφορετικούς τόπους για τα βιβλία που ήδη παρουσιάστηκαν αλλά και για τα βιβλία που εκδόθηκαν αργότερα.
Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, την δημόσια ανάγνωση της Χριστουγεννιάτικης ιστορίας του Δημήτρη Κουκούδη, με τίτλο “Κόλιντι Μόλιντι”, στην Διαδικτυακή γιορτή των Χριστουγέννων της Ελληνικής Κοινότητας Ιρλανδίας.
Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε, στην απώλεια του συνεργάτη μας Αναστάσιου (Τάσου) Μπαλτζίδη. Ενός ανθρώπου ταλαντούχου και ευαίσθητου που είχε πολλά ακόμα να γράψει. Πραγματική απώλεια και για τα Βεροιώτικα γράμματα.
Οι στόχοι μας για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι απλοί. Κι άλλες ιστορίες κι άλλα βιβλία. Όσο αντέχουμε κι εγώ κι οι συνεργάτες του ιστολογίου. Και με έναν ιδιαίτερο στόχο, που για πρώτη φορά μπαίνει στην πορεία του ιστολογίου. Τη συλλογική συγγραφή μυθιστορήματος από πέντε από τους συνεργάτες. Τα αποτελέσματα (με λεπτομέρειες) θα εμφανιστούν μετά από λίγο καιρό.
No comments:
Post a Comment