Sunday 30 January 2022

Νεόκοπων αποφθέγματα

 Γράμμα του Γιώργου Παληγεώργου από το Αγρίνιο





    Βλέπω αναρτημένα σειρά από γνωμικά κι αποφθέγματα, κατεβατά ευφυολογήματα πες, φέρ' ειπείν:

    "Άνθρωπος παιδεία κεκοσμημένος των ζώων κάλλιστον"

    Μήτρος

    "Εν οίδα ότι ουδέν οίδα"

    Πανάγιω

    "Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή."

    Μαριώ

    "Ο παντρεμένος ζει σαν σκύλος και πεθαίνει σαν άνθρωπος. Ο ανύπανδρος ζει σαν άνθρωπος και πεθαίνει σαν σκύλος."

    Γόλιας

    Προς στιγμή μια ανάταση μ' αψηλώνει, ότι ζω ανάμεσα σε τόσο πολύ ξυπνούς ανθρώπους, μα σε λίγο μαζεύομαι τρομαγμένος και τυλίγομαι μέσα μου σα μπόβολας που κάνει να μπει στ' όστρακό του, σαν έμβρυο π' αναζητάει το γαλήνιο υγρό της μήτρας να κολυμπήσει.

    Μάνα μ' τι με γέννησες; Αναρωτιέμαι ανυπόφερτα κι απελπίζομαι πλιότερο ακόμα. Λέω με νου μου, να μη ματαδιαβάσω γραφιάδες της ποίησης και της φιλοσοφίας, ότι όλοι τους είναι κλέφτες. Δε μπορώ να καταλάβω όμως πώς οι αρχαίοι φιλόσοφοι, αλλά κι οι γραφιάδες που πέθαναν ίσα με λίγα χρόνια πριν, μπόρεσαν κι αναστήθηκαν κι αντέγραψαν τ' αναρτημένα γνωμικά κι αποφθέγματα και τα κατεβατά από ευφυολογήματα των συγκάτοικών μου στο facebook και τα στρίμωξαν στα έργα τους.

    Ο Μήτρος κι η Μαριώ, ο Γόλιας κι η Πανάγιω σκέφτονται πως πρέπει ν' ξαναναστήσουν τους αρχαίους και μετέπειτα γραφιάδες, να τους καταμηνύσουν για λογοκλοπή των αναρτήσεών τους.

    Μάλιστα λέγεται πως λογαριάζουν ν' αγκαζάρουν σχετικά κάποιο δικολάβο ονόματι, να δείτε πως τον λένε... α ναι, κύριο Αλεύρη Χούγια, μου φαίνεται, για στείλει εξώδικο στο Σωκράτη, στον Καζαντζάκη, στον Καβάφη κι σ' άλλους ομοίους τους, για να μην ξανακλέψουν απ' το facebook τα αποφθέγματα των συγκάτοικών μου στο δίκτυο.

    Σημείωση: Η παραπάνω ιστορία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, στις 11/11/21, στο προφίλ του συγγραφέα στο Facebook.

No comments:

Post a Comment