Monday 4 July 2022

Απόψε η Λένα έχει τρανή γιορτή!

 Γράμμα της Ελένης Λούκαρη - Καλαϊτσίδου από τη Βέροια





    Εισαγωγή της συντονίστριας Ελένης Λούκαρη-Καλαϊτσίδου στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Λένας Χ. Δημητριάδου, στις 15/6/2022,στη Σάλα της Ελιάς στη Βέροια.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι ,

Φίλες και φίλοι μου αγαπημένοι,

γλυκιές μου συμμαθήτριες

και συμμαθητές

σας καλωσορίζουμε !

    Όλοι εμείς θέλουμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μας για την σημερινή ζεστή σας παρουσία σε αυτήν την υπέροχη εκδήλωση.

    Όσοι δεν με γνωρίζετε είμαι η Ελένη Λούκαρη-Καλαϊτσίδου, είμαι Οικονομολόγος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Έχω εργαστεί στο Υπουργείο Γεωργίας και στο ΥΠΕΠΘ ως διοικητικός για 25 έτη και ως εκπαιδευτικός για 10 έτη . Έχω δική μου ιστοσελίδα (blog) που γράφω στιγμές καθημερινότητας και στίχους ποιημάτων που μερικοί έχουν μελοποιηθεί.

    Σε μένα έτυχε ο ρόλος και η τιμή να προλογίσω και να συντονίσω την παρουσίαση του βιβλίου της Λένας Δημητριάδου.

    Με τη Λένα, ήμασταν συμμαθήτριες στο Νηπιαγωγείο, στο Γυμνάσιο δεν έτυχε να είμαστε στο ίδιο τμήμα. Ξανανταμώσαμε δικτυακά, με πολύ χαρά και συγκίνηση μετά από 43 χρόνια, μέσα από την ομάδα του Facebook "Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας", θυμίζοντας η μια στην άλλη στιγμές της μαθητικής μας ζωής. Συναντηθήκαμε από κοντά στην παρουσίαση του βιβλίου "Στείλε μου γράμμα" και αγκαλιαστήκαμε με θέρμη σαν παιδιά, στο αντάμωμα των συμμαθητριών στις 26 Νοέμβρη 2018, δίνοντας υπόσχεση ζωής ότι η μια θα στέκει στο πλευρό της άλλης, σε καλές και κακές στιγμές.



    Απόψε η Λένα μας έχει τρανή γιορτή! "Γιορτάζει" το πρώτο της πνευματικό παιδί "Το καροτσάκι στον Αλιάκμονα" που κουβαλάει μαζί του νοσταλγικά, στιγμές συγκινητικές και υπέροχα συναισθήματα, που μείνανε χαραγμένα με ανεξίτηλη μελάνι, στο μυαλό και στην καρδούλα της την παιδική, όταν έμενε εδώ στην όμορφη πόλη μας, τη δεκαετία του 60, σαν παιδί και έφηβη .

    "Γιορτάζουμε" όμως κι εμείς μαζί της, γιατί δίνεται σε όλους εμάς η ευκαιρία, να ανταμώσουμε γεροί, να γνωρίσουμε από κοντά τη συγγραφέα, να συζητήσουμε, να ξαναθυμηθούμε, να μοιραστούμε τρυφερά συναισθήματα αγάπης... Να αφουγκραστούμε τους δικούς μας παλμούς της καρδιάς, που θα χτυπούν πλέον σαν ανέμελα παιδιά. Να νιώσουμε περηφάνια και χαρά για τη Λένα και για τον τόπο μας τον βλογημένο, που αποτελεί ένα κόσμημα στα μονοπάτια της Ιστορίας, ένα τόπο ξεχωριστό στο σταυροδρόμι των πολιτισμών της Μακεδονίας, που πάντα θα γοητεύει και θα μαγεύει κάθε επισκέπτη, όταν τον σεργιανίσει και δεν θα το ξεχάσει ποτέ .

    Είμαστε όλοι εδώ παρόντες για ν' αγκαλιάσουμε με αγάπη αυτή την πρώτη προσπάθεια της Λένας, που θέλω να πιστεύω ότι θ' αγαπήσει κάθε καρδιά και θα κάνει ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου.



    Η Λένα γεννήθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και μετά από μια μετάθεση του πατέρα της, βρέθηκε στη Βέροια τη δεκαετία του 60 με 70. Και ενώ μεγάλωνε ανέμελα στην πόλη μας, μια μετάθεση κι ένας ξαφνικός θάνατος, την απομακρύνουν βίαια από την Βέροια. Είναι πτυχιούχος μαθηματικός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίσης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου Sarrey του Λονδίνου και Διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εργάστηκε διαδοχικά ως Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Μαθηματικό Τμήμα του ΑΠΘ, στην Εθνική Τράπεζα και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως εκπαιδευτικός. Διετέλεσε για 11 χρόνια Σχολική Σύμβουλος Μαθηματικών στην Ήπειρο και στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Τώρα είναι συνταξιούχος και ασχολείται με τη γραφή. Έχει συμμετάσχει στις συλλογικές εκδόσεις "Στείλε μου Γράμμα..." έκδοση Bookstars 2018, "Κάθε γράμμα ένα ταξίδι" Έκδοση Bookstars 2021 και "Επιστολές από μια άλλη ήπειρο" Έκδοση Ρώμη 2022.

    Η Λένα, τριάντα πέντε χρόνια μετά, επιστρέφει στη Βέροια να παραστεί σ' ένα συνέδριο της Μαθηματικής Εταιρείας και τρομερά συγκινημένη περιπλανάται στην αγαπημένη της πόλη. Τότε μέσα από τις περιπλανήσεις, η μνήμη της ξαναζωντανεύει, θυμάται πολλές νοσταλγικές και συγκινητικές στιγμές που έζησε την περίοδο εκείνη, και ένιωσε την ανάγκη να τις καταγράψει με την υπέροχη πένα της και να τις μοιραστεί μαζί μας. Η γραφή της ρέει ασταμάτητα με δυναμισμό. Κάποιες φορές νιώθεις σφίξιμο στην καρδιά και κάνει το αίμα σου να κυλά ξέφρενα στις φλέβες σου και σε κάνει να νιώθεις πολλά συναισθήματα την ίδια στιγμή, λύπη, χαρά, ανεμελιά, περηφάνια, συγκίνηση, που σε κυριεύουν ακόμα και όταν γυρίσεις την τελευταία σελίδα του βιβλίου. Οι περιγραφές της είναι ζωντανές, παραστατικές, τόσο που νιώθεις σαν να βρίσκεσαι πλάι της, γίνεσαι μάρτυρας της ομορφιάς του τόπου σου και σου χαρίζει ένα υπέροχο νοσταλγικό μαγικό ταξίδι, και τότε ξεκλειδώνουν από το χρονοντούλαπο της μνήμης σου μία-μία δικές σου νοσταλγικές στιγμές.



    Κοντά μου είναι τρεις αγαπημένοι φίλοι, από τον ρόλο που υπηρετούν ο καθένας ξεχωριστά θα δώσουν την προσωπική τους οπτική για το βιβλίο. Ο Παντελής Γουλάρας, Οικονομολόγος, διαχειριστής της ιστοσελίδας "Στείλε μου γράμμα". Μένει στο Δουβλίνο και ασχολείται με την γραφή. Έχει συμμετάσχει στις συλλογικές εκδόσεις "Στείλε μου Γράμμα..." έκδοση Bookstars 2018, "Κάθε γράμμα ένα ταξίδι" Έκδοση Bookstars 2021

    Ο Αλέκος Χατζηκώστας, γεννήθηκε στη Βέροια, είναι δημοσιογράφος - συγγραφέας, ποιητής. Αρθρογραφεί σε περιοδικά – εφημερίδες - ιστοσελίδες εδώ και 30 χρόνια. Ταυτόχρονα είναι παραγωγός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Είναι μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Β. Ελλάδας. Μέχρι τώρα έχει εκδώσει 9 βιβλία.

    Ο Ηλίας Τσέχος, γεννήθηκε στο Γιαννακοχώρι Νάουσας. Εργάσθηκε ως λαϊκός χορευτής στα μπαλέτα της Δόρας Στράτου. Έχει συνεργαστεί σε κινηματογραφικές ταινίες. Δημοσιογραφεί σε εφημερίδες της Ημαθίας και της Πέλλας. Έχει εκδώσει συνολικά 14 βιβλία με ποίηση. Ποιήματα και στίχοι του έχουν μελοποιηθεί, έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, λιθουανικά, αλβανικά, ιταλικά. Στην ζωή και το έργο του αναφέρονται τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του Ηλία Ιωσηφίδη. Έχει συμμετάσχει στη συλλογική έκδοση "Κάθε γράμμα ένα ταξίδι" Έκδοση Bookstars 2021.

    Όλοι οι δημιουργοί καταλαβαίνουν πόσο μεγάλη ικανοποίηση αισθάνεται ένας άλλος δημιουργός, όταν το έργο του έχει ανταπόκριση μεγάλη!

    Λένα μου καλοτάξιδο το νέο σου πόνημα! Να αγαπηθεί απ' τις καρδιές όλου του κόσμου, ακόμη περισσότερο απ' όσο έχεις φανταστεί. Συνέχισε το μακρινό, δημιουργικό και όμορφο ταξίδι σου στον χώρο της λογοτεχνίας, που εδώ και καιρό έχεις ξεκινήσει. Να θυμάσαι ότι η επιτυχία του βιβλίου και του δημιουργού του, γράφεται στα χείλη, στα μάτια, στα δάχτυλα και στην καρδιά κάθε νέου αναγνώστη!

    Σημείωση ιστολογίου: Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ηλεκτρονική εφημερίδα της Βέροιας "Πληροφοριοδότης".

No comments:

Post a Comment