Saturday 26 March 2022

Χορογραφία... για πέντε (συνέχεια). Κεφάλαιο ΙΙΙ

 Γράμμα της Άρτεμης Καλογήρου από τo Λιτόχωρο Πιερίας



    Δημοσιεύουμε σήμερα τη συνέχεια του συλλογικού μυθιστορήματος “Χορογραφία για... πέντε”. Είναι το τρίτο κεφάλαιο, γραμμένο από την Άρτεμη Καλογήρου

Κεφάλαιο ΙΙΙ



Μόνο σε τμήματα της παλιάς πόλης μεταξύ των οποίων και η Εβραϊκή συνοικία, έχουμε οικιστικές νησίδες με τριγωνικό σχήμα


    Ο Υπαστυνόμος Άλκης Παπαδόπουλος πριν αναζητήσει την Ευδοκία Παπαδοπούλου, έκανε μια έρευνα στην γειτονιά της. Αν την βλέπουν συχνά, πού εργάζεται, ποιους συναναστρέφεται. Μια γειτόνισσα που το προηγούμενο βράδυ είχε αϋπνίες και τα χαράματα καθόταν στο μπαλκόνι της, την είδε να επιστρέφει σπίτι της. Παρατήρησε το νυχτερινό της ντύσιμο, μολονότι δεν ήταν κάποια γιορτή. Στην ερώτηση του Υπαστυνόμου αν κρατούσε τσάντα απάντησε αρνητικά.

    Ο Υπαστυνόμος χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού της Ευδοκίας. Εκείνη άνοιξε φορώντας την πιτζάμα της. Συστήθηκε και της ανακοίνωσε την εύρεση του δολοφονημένου Γιώργου Παπαδόπουλου στο διαμέρισμα του. Η Ευδοκία έδειξε να ταράζεται από την είδηση του θανάτου του Γιώργου. Στη συνέχεια της είπε ότι βρέθηκε στο διαμέρισμα του θύματος το τσαντάκι της με την ταυτότητα της και της ζήτησε να ετοιμαστεί για να την συνοδέψει στο αστυνομικό τμήμα. Η Ευδοκία φόρεσε το τζιν παντελόνι της, ένα λευκό μακό μπλουζάκι και τα σπορ παπούτσια της και ακολούθησε τον αστυνομικό στο αυτοκίνητό του με συμβατικές πινακίδες.

    Μπαίνοντας στο γραφείο του Διευθυντή της Αστυνομίας, χαιρέτισε .


Μπήκαν από τη στοά που σχηματίζεται κάτω από δύο κατοικίες


    "Καλημέρα Ευδοκία, έχουμε το ίδιο επίθετο. Είμαστε συγγενείς; Εγώ κατάγομαι από την Τρίπολη της Πελοποννήσου. Εσύ;"

    "Η οικογένειά μου έχει Μικρασιατική καταγωγή, επομένως δεν είμαστε συγγενείς, όμως η χώρα μας είναι γεμάτη από Παπαδόπουλους".

    Ο Υπαστυνόμος Άλκης Παπαδόπουλος μπήκε στην συζήτηση.

    "Η κυρία που κάθεται απέναντι από το σπίτι σου, σε είδε να επιστρέφεις στις 6 το πρωί. Φορούσες ρούχα για νυχτερινή έξοδο, είσαστε έξω με τον Γιώργο Παπαδόπουλο, το θύμα;"

    "Όχι, πήγα σπίτι του, νομίζοντας ότι θα βγούμε για νυχτερινή διασκέδαση, όμως ο Γιώργος είχε άσχημη διάθεση κι έτσι καθίσαμε σπίτι του. Κάποια στιγμή το ποτό που ήπια μου έφερε ύπνο κι αποκοιμήθηκα. Ξύπνησα λίγο πριν τις 6 το πρωί. Σάστισα που ήμουν ακόμη εκεί ντυμένη με τα χθεσινοβραδινά ρούχα μου κι έφυγα αμέσως. Ξέχασα το τσαντάκι μου εκεί. Όταν το κατάλαβα, δεν ήθελα να ενοχλήσω τον Γιώργο και δεν επέστρεψα, είχα σκοπό να αναζητήσω την τσάντα μου αργότερα μέσα στην ημέρα".

    Ο Αστυνομικός Διευθυντής ρώτησε για την σχέση της με τον θανόντα και της εξήγησε ότι θα πρέπει να συγκεντρωθεί και να θυμηθεί λεπτομέρειες από την συμπεριφορά του τον τελευταίο καιρό, για να μπορέσουν να βρουν ποιοι είχαν λόγους να βρεθεί ο Γιώργος Παπαδόπουλος με μια σφαίρα στο κεφάλι.


Έφτασαν σε μια παλιά τοξωτή γέφυρα της Οθωμανικής περιόδου


    Η Ευδοκία περιέγραψε την συμπεριφορά του απέναντι της τον τελευταίο καιρό. Ήταν απόμακρος και ήθελε να την κρατήσει μακριά του. Έδειχνε κάτι να τον απασχολεί, κάτι να τον απομακρύνει από κοντά της. Όχι, ήταν πολύ σοβαρός για να έχει παράλληλη σχέση. Συχνά είχε περίεργα τηλεφωνήματα. Πήγαινε στο διπλανό δωμάτιο για να μην ακούει η Ευδοκία.

    "Από περιέργεια δεν προσπάθησες να ακούσεις τι έλεγε ορισμένες φορές;" Ρώτησε ο Άλκης.

    "Μια φορά μόνο και μέχρι να πάει στο διπλανό δωμάτιο, άκουσα να αναφέρεται σε κάποια γεωμετρικά σχήματα, κάποια τρίγωνα, για ένα τριγωνικό οικοδομικό τετράγωνο και για κάποιες γεωμετρικές τριγωνικές κτηριακές κατασκευές. Δεν ρώτησα φυσικά κάτι σχετικό όταν επέστρεψε".

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ενδιαφέροντά του. Φυσικά το μπάσκετ ήταν ό,τι αγαπούσε περισσότερο. Αναφέρθηκε μέχρι για τις καθημερινές του συνήθειες, αλλά και για τους ανθρώπους που τον περιστοίχιζαν. Δεν είχε γνωρίσει φίλους του και συγγενείς του, η σχέση τους δεν είχε μεγάλη διάρκεια για να έχει κάνει αυτού του είδους τις γνωριμίες.

    “Ευδοκία ο Άλκης θα σε συνοδέψει στο σπίτι σου. Θα θέλαμε να είμαστε σε στενή επικοινωνία. Να μας τηλεφωνήσεις αν κάτι θυμηθείς, που μπορεί να βοηθήσει και όσο για την τσάντα σου, θα σου επιστραφεί όταν η σήμανση τελειώσει την έρευνά της”.


--//--



Το εσωτερικό της Συναγωγής είναι πολύ εντυπωσιακό


    Όταν επέστρεψε ο Άλκης στο τμήμα, ο Γιώργος του είπε ότι σε μια έρευνα που έκανε στο οικογενειακό περιβάλλον της Ευδοκίας, έμαθε πως δεν έχει κρατήσει ποτέ στην ζωή της όπλο.


    "Άλκη κανόνισα να επισκεφτούμε την Πολεοδομία του Δήμου για να δούμε ποια οικοδομικά τετράγωνα έχουν τριγωνικό σχήμα".

    Στο γραφείο της προϊσταμένης, με την ίδια και δύο μηχανικούς υπαλλήλους ξεδίπλωσαν τα φύλλα του χάρτη του σχεδίου της πόλης. Στο κέντρο της πόλης τα οικοδομικά τετράγωνα έχουν ακανόνιστα σχήματα. Στις επεκτάσεις έχουν σχήματα τετραγωνισμένα. Τριγωνικό σχήμα συναντούμε σε κάποιες κυκλοφοριακές νησίδες. Μόνο σε τμήματα της παλιάς πόλης μεταξύ των οποίων και η Εβραϊκή συνοικία έχουμε οικιστικές νησίδες με τριγωνικό σχήμα. Ευχαρίστησαν την Προϊσταμένη και τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας και επέστρεψαν στο Τμήμα.

    "Άλκη τι γνωρίζουμε για την Εβραϊκή συνοικία;"

    "Νομίζω πως πρέπει να περπατήσουμε την περιοχή, είναι πολύ κοντά στο σπίτι σας. Αμέσως μετά την πλατεία με το παλιό κτίριο που χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς ως Διοικητήριο ή ως Δικαστήριο."

    "Σκέφτηκα να στείλουμε ένα drown να φωτογραφίσει από ψηλά την περιοχή."

    "Σωστή σκέψη."

    "Ωραία, πάμε να ξεκουραστούμε για λίγο στα σπίτια μας και συναντιόμαστε στις 6 το απόγευμα στην είσοδο προς την τριγωνική συνοικία από την οδό που οδηγεί σ'αυτήν, αμέσως μετά την Λέσχη".


--//--


    Το απόγευμα ο καιρός είχε δροσίσει ώστε μπορούν άνετα να περπατήσουν στην Εβραϊκή συνοικία. Μπήκαν από την στοά που σχηματίζεται κάτω από δύο κατοικίες και αμέσως συνάντησαν τα υπέροχα σπίτια και αρχοντικά. Τα περισσότερα κτήρια είναι αναστηλωμένα και ανακαινισμένα. Πολλά έχουν μετατραπεί σε μικρά ξενοδοχεία. Κατηφορίζοντας το δρομάκι μετά την στοά είδαν απέναντι τους την Συναγωγή. Συνέχισαν τον δρόμο προς τα αριστερά που οδηγεί σε μια γέφυρα στο ποτάμι της πόλης. Προσπέρασαν μερικές κατοικίες και έφτασαν σε τρία μεγάλα αρχοντικά. Αριστερά ένα κτήριο με όνομα αρχαίας παραποτάμιας θεότητας, στεγάζει υπηρεσίες του Δήμου. Απέναντι ένα μεγάλο αρχοντικό στεγάζει ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα σχετικό με την Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και απέναντι στην γωνία ένα άλλο μεγάλο αρχοντικό φιλοξενεί στους χώρους του το Ιστορικό Αρχείο της πόλης. Πέρασαν το γεφυράκι και περπάτησαν στην απέναντι όχθη στον πεζόδρομο και έφτασαν σε μια παλιά τοξωτή γέφυρα της Οθωμανικής περιόδου. Πέρασαν πάλι στην δυτική όχθη του ποταμιού, ανέβηκαν ένα ανηφορικό στενό σοκάκι και βρέθηκαν στον Κεντρικό δρόμο της αγοράς. Προσπέρασαν μια μεγάλη Βυζαντινή εκκλησία, άλλοτε Μητρόπολη, που οι Οθωμανοί της είχαν προσθέσει μιναρέ και την είχαν μετετρέψει σε τζαμί και μπήκαν μέσα στο πεζοδρομημένο τμήμα της πόλης με τα πολλά καφέ και ταβερνάκια. Κάθισαν να πιουν ένα καφεδάκι για να συντονίσουν τις κινήσεις της επόμενης ημέρας. Αποφασίσαν πως το επόμενο πρωινό, θα ξεκινήσουν με επίσκεψη στο αρχοντικό που στέγαζε το Ιστορικό Αρχείο της πόλης.


--//--


    Στις 9 το πρωί συναντήθηκαν στην είσοδο του Ιστορικού Αρχείου. Συνάντησαν την υπάλληλο που τους έκανε μια σύντομη ξενάγηση. Στο παρελθόν ήταν κατοικία Ραβίνου. Το 1949 αγοράστηκε από δυο αδέλφια και το 1996 πουλήθηκε στον Δήμο της πόλης. Με κοινή δαπάνη του Δήμου και του Υπουργείου Παιδείας, το κτήριο αναστηλώθηκε και εγκαταστάθηκε το Ιστορικό Αρχείο. Ανέφεραν ότι ερευνούν τον θάνατο ενός συμπολίτη που βρέθηκε χθες πυροβολημένος στο σπίτι του και ζήτησαν τα ονόματα όσων το τελευταίο διάστημα ζήτησαν αρχειακό υλικό. Τους δόθηκε μια λίστα με λίγα ονόματα. Τα περισσότερα ήταν ονόματα υπαλλήλων αρχαιολογικών υπηρεσιών, εκτός από έναν διδακτορικό φοιτητή της Αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, με το όνομα Φαίδων Χατζηπέτρου που ζήτησε αρχειακό υλικό για την διατριβή του και είχαν το τηλέφωνό του. Του τηλεφώνησαν και είπε πως βρίσκεται στο απέναντι κτήριο στο αρχοντικό που στεγάζονταν το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Ευχαρίστησαν την υπάλληλο και πήγαν στο απέναντι κτήριο όπου στην είσοδο τους περίμενε ο Φαίδωνας.

    Του εξήγησαν τον λόγο της αναζήτησης του και ζήτησαν να τους βοηθήσει στην έρευνά τους. Αναφέρθηκαν στο τριγωνικό οικοδομικό τετράγωνο και στα τριγωνικά σχήματα σε οικοδομικά στοιχεία κτηρίων. Ο Φαίδωνας τους συνόδεψε στο ισόγειο του κτηρίου και τους εξήγησε ότι μια ομάδα εργασίας κάνει μια καταγραφή του αρχείου αρχιτεκτονικών σχεδίων, ενός ομότιμου καθηγητή της Αρχιτεκτονικής, που έχει καταγράψει με τα σχέδια του, κατοικίες και μνημεία που σχεδίασαν οι φοιτητές στο μάθημα του. Η υπεύθυνη της ομάδας εργασίας, η Άλκηστις Καμπανά, είναι μια αρχιτέκτονας που με σύμβαση έργου, έχει αναλάβει το σκανάρισμα των σχεδίων αυτών και την ηλεκτρονική τους αρχειοθέτηση.

    "Είμαι σίγουρος πως εδώ θα βρείτε αυτό που ψάχνετε. Η Άλκηστις με τις γνώσεις της με βοήθησε όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε στην έρευνά μου".

    "Άλκηστις καλημέρα. Είμαστε αστυνομικοί και ερευνούμε τον θάνατο με πυροβολισμό ενός συμπολίτη μας. Τι ακριβώς κάνετε εδώ;"

    "Στο σκάνερ που βλέπετε σκανάρουμε 30.000 σχέδια και τα αρχειοθετούμε σε ηλεκτρονική μορφή. Το αρχειακό αυτό υλικό μπορεί να χρησιμεύσει στην έρευνα που κάνουν οι αρχιτέκτονες και οι αρχαιολόγοι για αναστυλώσεις ιστορικών κτηρίων και μνημείων".

    "Για την Εβραϊκή συνοικία έχετε υλικό;"

    "Ναι έχω ασχοληθεί με την περιοχή όχι μόνο με το σκανάρισμα αυτών των σχεδίων, αλλά και με πολλές εξειδικευμένες αρχιτεκτονικές μελέτες αλλά και αναπαλαιώσεις πολλών κατοικιών. Θα θέλατε να σας πω κάτι λίγο για την περιοχή;"

    "Βεβαίως".

    "Στο ιστορικό τρίγωνο της Εβραϊκής συνοικίας, δείγμα θρησκευτικής αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής παράδοσης με αμυντική πολεοδομική συγκρότηση, υπάρχουν 20 ιδιοκτησίες. Το ποτάμι σαν φυσικό όριο και η στοά από την οδό που ήρθατε, στο παρελθόν εξασφάλιζαν την αμυντική θωράκιση της συνοικίας. Οι κατοικίες μεταξύ τους επικοινωνούσαν με κρυφά περάσματα πόρτες. Δηλαδή εύκολα όταν υπήρχε κίνδυνος υπήρχε τρόπος διαφυγής, από κατοικία σε κατοικία, χωρίς να γίνει κάποιος ορατός. Όλα τα κτήρια είναι ανεκτίμητης αξίας. Η Συναγωγή είναι από τις παλαιότερες στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε το 1850 στην θέση που εικάζεται ότι δίδαξε ο Απόστολος Παύλος όταν επισκέφτηκε την περιοχή εδώ. Οι Εβραίοι ήλθαν από την Ισπανία και την Πορτογαλία τον 15ο αιώνα. Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Εδώ έπλεναν στην νεροτριβή τα μάλλινα χαλιά που παρήγαγαν. Σταδιακά άρχισαν να εγκαθίστανται εδώ και κατασκεύασαν την Συναγωγή και τις κατοικίες τους. Στην πόλη η παρουσία τους ήταν πολύ δυναμική. Είχαν εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις στην αγορά της πόλης. Όμως την Πρωτομαγιά του 1943 οι περισσότεροι, δηλαδή 460 άτομα, εκ των οποίων 150 παιδιά, οδηγήθηκαν από τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις και αποδεκατίστηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς. Ελάχιστοι σώθηκαν και φυγαδεύτηκαν στα γύρω βουνά".

    "Νομίζω ο Φαίδων σου εξήγησε τι αναζητούμε".

    "Ναι. Με τον Φαίδωνα έχουμε εξετάσει όλα τα σχέδια όλων των κατοικιών αυτής της οικιστικής ενότητας για τους σκοπούς της εργασίας του. Στις κατόψεις δεν συναντήσαμε τριγωνικά σχήματα, όμως στον περιβάλλοντα χώρο της Συναγωγής, υπάρχουν επιστεγάσεις σε εισόδους κτηρίων ή σε στεγασμένους εξώστες με τριγωνικά σχήματα. Πάμε στην Συναγωγή να δούμε από κοντά, ότι τριγωνικό σχήμα υπάρχει; Κάτι έχω να σας δείξω".


    Περπάτησαν μέχρι την Συναγωγή.

    "Όπως βλέπετε η είσοδος στην συναγωγή έχει τριγωνική επιστέγαση".

    Το εσωτερικό της Συναγωγής είναι πολύ εντυπωσιακό. Σε περίοπτο θέση το ιερό Βήμα με την ιερή κιβωτό. Στην οροφή οι ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις έχουν οκτάγωνα σχήματα, αποτελούμενα από τρίγωνα. Το ξυλόγλυπτο με το κρεμαστό φωτιστικό έχει επίσης οκτάγωνο σχήμα που πλαισιώνεται στις τέσσερις γωνίες με ισάριθμα τρίγωνα.

    "Ελάτε να δούμε τα διπλανά σπίτια που είναι βαμμένα με κόκκινο χρώμα. Τα σπίτια αυτά κτίστηκαν γύρο στο 1880. Η κατοικία στο βάθος ήταν μιας πολυπληθούς Εβραϊκής οικογένειας και το μικρότερο μπροστά ήταν της αδερφής του ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης κατοικίας. Όπως βλέπετε η είσοδος της μικρής κατοικίας έχει τριγωνική επιστέγαση, καθώς και η επιστέγαση της βεράντας με την είσοδο στο μεγαλύτερο σπίτι, έχει κι αυτή τριγωνική επιστέγαση".

    "Άλκηστις γνωρίζετε τους ιδιοκτήτες αυτών των δύο κατοικιών".

    "Την ιδιοκτήτρια της μικρής κατοικίας την γνωρίζω πολύ καλά. Έκανα την μελέτη αλλά και την αναστύλωση αυτής της κατοικίας. Ονομάζεται Στεργιάνα Τόσκα. Η μεγαλύτερη κατοικία αγοράστηκε από τον πολύ γνωστό για την φιλανθρωπική του δράση δικηγόρο, τον Καρατζόγλου Θεοφάνη. Έχει αγοράσει αρκετές ιστορικές κατοικίες της πόλης μας”.

    "Έχει τόσο πολλά χρήματα;"

    "Έχει ένα πολύ καλά οργανωμένο δικηγορικό γραφείο με συνεργάτες και λογικά έχει και μεγάλο κύκλο εργασιών".

    "Θα μπορούσαμε να γνωρίσουμε την κυρία Στεργιάνα;"

    "Ελάτε να δούμε αν είναι στο σπίτι της".


--//--


    "Κυρία Στεργιάνα μπορούμε να σας δούμε για λίγο; Από εδώ ο Αστυνομικός Διευθυντής Γιώργος Παπαδόπουλος και ο Υπαστυνόμος Άλκης Παπαδόπουλος".

    "Τι κάνεις κούκλα μου; Γιατί χάθηκες; Ελάτε καθίστε να σας κεράσω ένα καφεδάκι. Καθίστε εδώ στην αυλή και φέρνω τα καφεδάκια".

    "Κυρία Στεργιάνα πολύ όμορφο το σπίτι σας."

    “Ευχαριστώ πολύ. Αν δεν είχα την Άλκηστη δεν θα είχα καταφέρει να τελειώσω αυτό το σπίτι. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κυνηγητό είχα".

    "Τι εννοείτε;"

    "Η Αρχαιολογία που ενώ μας ενέκρινε την μελέτη και εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και νομίμως ξεκινήσαμε τις κατασκευές, μας σταμάτησε μετά από παρεμβάσεις του γείτονα του Καρατζόγλου, που στο μεταξύ αγόρασε την διπλανή κατοικία. Εγώ γεννήθηκα εδώ στο σπίτι αυτό. Οι γονείς μου το αγόρασαν το 1925. Εδώ μέσα παντρεύτηκα και έκανα τα παιδιά μου. Ήλθε αυτός ο κύριος και αρχικά ζήτησε να το αγοράσει. Δεν υπολόγισε ότι για εμάς υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο με τον τόπο και το σπίτι αυτό. Μου πρόσφερε ένα πολύ δελεαστικό ποσό, όμως εγώ δεν θα πουλούσα το σπίτι μου όσα χρήματα κι αν μου έδινε. Έτσι άρχισε με την αρχαιολογία με το μέρος του να προσπαθεί να σταματήσει τις εργασίες. Ήθελε να μας κάνει να του το πουλήσουμε. Ευτυχώς η Άλκηστις μολονότι θα μπορούσε να βγάλει αρκετά χρήματα αν τον υποστήριζε, στάθηκε στο πλευρό μου και με τα επιχειρήματα της ξεπέρασε όσα εμπόδια κι αν μας έβαζαν".

    "Ξέρετε ερευνούμε την υπόθεση του θανάτου του μπασκετμπολίστα Γιώργου Παπαδόπουλου. Τον γνωρίζετε;"

    "Τον μπασκετμπολίστα τον γνωρίζω από τις επιτυχίες του στο μπάσκετ. Όμως με την μητέρα μου συχνά συζητούσαμε για ένα απίστευτο γεγονός που ίσως να σχετίζεται με τον μπασκετμπολίστα.

    Στην πλημμύρα του 1935, εγώ ήμουν 8 χρονών παιδάκι και έχω πολλές μνήμες. Την χρονιά εκείνη είχαμε πολύ χιόνι. Ήταν Δεκέμβρης μήνας, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Δεν πρόλαβε να λιώσει το χιόνι και έβρεχε ασταμάτητα για δέκα ολόκληρες ημέρες. Το ποτάμι φούσκωσε και είχε πολύ μεγάλη ροή. Εδώ κάτω χαμηλότερα από τα σπίτια μας πολύ κοντά στην όχθη, υπήρχε ένα άλλο σπίτι. Ήταν της οικογένειας του Δαβίδ Αρών. Τα νερά μπήκαν στο ισόγειο και ο Δαβίδ με την γυναίκα του την Σάρα μετέφεραν ότι πολύτιμο είχαν, στο μαγαζί τους στην αγορά. Οι γονείς μου ήταν πολύ φίλοι και τους βοηθήσαμε να φέρουν στο τότε κατώι του σπιτιού μας ορισμένα πράγματα. Το κοριτσάκι τους που ήταν πέντε χρόνια μικρότερο από εμένα, κοιμόταν σπίτι μας μια δυο μέρες πριν την μεγάλη πλημμύρα.

    Το ποτάμι έφερε φερτά υλικά που έφραξαν την τότε ξύλινη γέφυρα που βρίσκονταν το εξοχικό κέντρο της πόλης μας. Τα νερά αρχικά παρέσυραν μια υπέροχη κτιστή βρύση. Όλη η γειτονιά έπινε από το νερό της. Όταν άρχισε να νυχτώνει, ακούστηκε ένας μεγάλος θόρυβος και τα νερά παρέσυραν την γέφυρα, το εξοχικό κέντρο και ότι είχε απομείνει από την βρύση. Ο Δαβίδ και η γυναίκα του μόλις που πρόλαβαν να κατέβουν από το σπίτι τους και σώθηκαν. Το σπίτι τους μετακινήθηκε ολόκληρο μέσα στο νερό για αρκετά μέτρα, χωρίς να διαλυθεί. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την γκαζόλαμπα που έφεγγε στο παράθυρο του ορόφου να μετακινείται μαζί με το σπίτι που κυλούσε μέσα στο ποτάμι μέχρι την στροφή του ποταμού όπου και διαλύθηκε. Οι άνθρωποι έμειναν χωρίς σπίτι. Εμείς τους φιλοξενήσαμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι που βρήκαν σπίτι για να μείνουν.

    Στις 25 Απριλίου του 1943 η Σάρα γέννησε το δεύτερο παιδί τους, ένα υγιέστατο αγοράκι. Την πρωτομαγιά οι Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις είχαν προγραμματίσει την συγκέντρωση των Εβραίων κατοίκων της πόλης, για να τους μεταφέρουν αρχικά στην Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια στην Πολωνία στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς. Το βράδυ στις 30 Απριλίου ήλθε όλη η οικογένεια Αρών στο σπίτι μας. Ζήτησαν να τους κρύψουμε από τους Γερμανούς στο κατώι στην σκοτεινή αποθήκη που είχαμε. Όμως νωρίς το πρωί μετά από ωριμότερη σκέψη, μας είπαν ότι θα κινδυνεύαμε να μας σκοτώσουν οι Γερμανοί όλους, αν δεν ακολουθούσαν τους υπόλοιπους Εβραίους που το πρωί της πρωτομαγιάς θα τους πήγαιναν στον σταθμό των τρένων. Όμως δεν είχαν προλάβει να δηλώσουν στις αρχές την γέννηση του μωρού. Ένα τόσο μικρό μωρό, που δεν θα επιβίωνε στις κακουχίες ενός τόσο μακρινού ταξιδιού. Μας ζήτησαν να κρατήσουμε το μωρό και να πάμε στον γιατρό που βοήθησε στην γέννα και να του ζητήσουμε να βρει μια άτεκνη οικογένεια να το δώσει. Και όταν με το καλό θα επέστρεφαν θα προσπαθούσαν να το αναζητήσουν. Έτσι έφυγαν χωρίς το μωρό και από τότε δεν τους ξαναείδαμε, διότι οι Γερμανοί σκότωσαν όλους τους Εβραίους της πόλης μας. Ο πατέρας μου αναζήτησε αμέσως τον γιατρό. Συμπτωματικά η οικογένεια του Γιώργου Παπαδόπουλου είχαν χάσει στην γέννα το μωρό τους πριν λίγο. Ο γιατρός φώναξε τον Παπαδόπουλο και τον ρώτησε αν ενδιαφερόταν να μεγαλώσουν αυτοί, αυτό το εβραιόπουλο. Ο Παπαδόπουλος που είχαν χάσει και άλλα δυο μωρά στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ένα παιδάκι, δέχθηκε αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα μάθαινε ποτέ κανείς την προέλευση του παιδιού, ούτε και η ίδια η γυναίκα του, για να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο να τους το σκοτώσουν οι Γερμανοί. Ο μπασκετμπολίστας πρέπει να είναι εγγονός του Γιώργου Παπαδόπουλου ή πιο σωστά εγγονός του Αρών."

    "Κυρία Στεργιάνα ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες και για τον καφέ".

    "Άλκηστις πες μου σε παρακαλώ, τι εργασίες έγιναν στο σπίτι αυτό; Το γκρεμίσατε και το ξανακάνατε;"

    "Όχι φυσικά, κάτι τέτοιο απαγορεύεται και από τους κανόνες τις επιστήμης. Τους πέτρινους τοίχους στο κατώι, αφού τους καθαρίσαμε τους αρμολογίσαμε. Στο άνω μέρος της κατοικίας τους τοίχους αφού τους καθαρίσαμε, τους στηρίξαμε και τους πακτώσαμε σε μια εσωτερική τοιχοποιία. Η στέγη αντικαταστάθηκε εξ ολοκλήρου".

    "Η τριγωνική επιστέγαση είναι ανακατασκευή;"

    "Ναι αλλά η σκάλα που οδηγεί στο άνω μέρος του σπιτιού είναι η αρχική, αυτή που υπήρχε από παλιά. Ο Δικηγόρος γείτονας κατεδάφισε όλο το παλιό σπίτι και το ανακατασκεύασε εξ αρχής. Η αρχαιολογία σταμάτησε τις εργασίες όταν είδε τι έκανε, αλλά όπως βλέπετε σαν καλός δικηγόρος ξεπέρασε τον σκόπελο".

    "Άλκη πρέπει να μάθουμε κάθε τι που αφορά τον Καρατζόγλου τον δικηγόρο".


    Σημείωση ιστολογίου: Η παραπάνω ιστορία είναι προϊόν μυθοπλασίας. Πρόσωπα και γεγονότα είναι πέρα για πέρα φανταστικά. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική.

    Σημείωση 2. Τη σκυτάλη παίρνει ο Ανδρέας Μαρολαχάκης.


No comments:

Post a Comment