Monday 8 April 2019

Γράμμα από το Δουβλίνο. "Στείλε μου γράμμα..." Πρωταγωνιστής ο αναγνώστης.


Του Λεωνίδα Στεργίου



Εικόνα από το 3ο Φεστιβάλ Τεχνών και επιχειρήσεων με το χώρο πώλησης του βιβλίου

     Ομιλία κατά την παρουσίαση του βιβλίου "Στείλε μου Γράμμα..." στο Δουβλίνο, στις 24 Φεβρουαρίου 2019 στο EPIC Ιρλανδικό Μουσείο Μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια του 3ου Φεστιβάλ Τεχνών και Επιχειρήσεων της Ελληνικής Κοινότητας Ιρλανδίας.


     Είναι τιμή μου να παρουσιάσω το βιβλίο του Παντελή Γουλάρα "Στείλε μου Γράμμα" και να γνωρίσω τον Παντελή για πρώτη φορά από κοντά και μέσα από αυτό το βιβλίο.


     Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο είναι ένα παζλ από αλληλοσυνδεόμενες ιστορίες. Το χαρακτηριστικό αυτό, σε συνδυασμό με τη μέθοδο του "εγκυβωτισμού" που συναντάμε στη λογοτεχνία για πρώτη φορά στον Όμηρο, στα έργα του Οδύσσεια και Ιλίαδα, κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη ζεστό και ταυτόχρονα υποστηρίζουν την κεντρική ιδέα και το μήνυμα του βιβλίου.

     Η κεντρική ιδέα έχει να κάνει με τη μετανάστευση, από την Ελλάδα στο εξωτερικό, με στόχο μια καλύτερη ζωή, αλλά με κόστος τη νοσταλγία για την πατρίδα και τα μέρη που γεννήθηκαν οι συγγραφείς των ιστοριών. Ο Παντελής είναι ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου. Κάθε συγγραφέας έχει τη δική του ιστορία.


3ο Φεστιβάλ Τεχνών και Επιχειρήσεων της Ελληνικής Κοινότητας Ιρλανδίας

     Ταυτόχρονα, είναι ένα ζωντανό βιβλίο, δηλαδή αλληλεπιδρά με τον αναγνώστη. Το διαβάζεις και σου έρχονται εικόνες, μυρωδιές, ήχοι.

     Το κυριότερο είναι ότι διαβάζεις την κάθε ιστορία με τα δικά σου μάτια. Έτσι, το μύνυμα και το συμπέρασμα είναι δικό σου.

     Στην πραγματικότητα, το "Στείλε μου Γράμμα" είναι ένα γράμμα που στέλνουν οι ίδιοι οι συγγραφείς στον εαυτό τους, για να το διαβάσουν και να αναδείξουν μηνύματα και βιώματα, τα οποία υιοθετεί ο αναγνώστης και, τελικά, ο αναγνώστης βλέπει τον εαυτό του μέσα στις ιστορίες και γίνεται ο ίδιος πρωταγωνιστής.


Η αφίσσα της παρουσίασης

     Είναι πραγματικά ένα έξυπνο βιβλίο που μετατρέπει τον αναγνώστη σε πρωταγωνιστή των ιστοριών που διαβάζει.

     Ζήτησα ένα βιβλίο για να διαβάσω πριν την παρουσίαση και προγραμμάτισα να το μελετήσω σε πέντε μέρες. Το διάβασα μονορούφι το ίδιο βράδυ καθώς δεν μπορούσα να το σταματήσω. Αυτό είναι απόδειξη επιτυχίας ενός βιβλίου.

     Σας συνιστώ να το διαβάσετε.

     Ευχαριστώ

     Σημειωση: Ο Λεωνίδας Στεργίου, είναι εκδότης, ιδιοκτήτης των εκδόσεων Stergiou Books Limited, με έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

No comments:

Post a Comment